Smack i prat

Ett smackljud var gång du öppnar munnen för att säga nåt kanske några tycker är charmigt men de är nog inte så många.

När du äter har du förhoppningsvis lärt dig att inte smaska och smacka. Borde det då inte också gälla när du snackar?

Med mikrofon förstärks smaskandet med några hundra procent och riskerar rikta publikens fokus på helt andra saker än du tänkt dig. Nyhetsankare ger ofta ifrån sig ett och annat smack när de ska till att prata (micken förstärker ljuden).

Du får helt enkelt ärligt fråga dig själv: ”Är det här nåt jag vill eller behöver jobba med?”. Vet du inte om du prat-smaskar så spela in dig själv eller fråga nån.

Vad kommer smask-ljudet ifrån?

När du är tyst är tungan parkerad mot tungans tak (gommen). Så långt allt väl ,det är där den ska vara. Men om den är kvar där uppe när du ska till att börja snacka så kan du lita på att smacket kommer som ett brev på posten.

Hur undviker du det?

Öva på att flytta ner tungan från sin parkeringsplats uppe i gommen (taket i munnen) innan du öppnar munnen för att börja prata. Efter att ha övat medvetet ett tag sätter det sig i ryggmärgen så att du slipper tänka på det.

Ofta kommer smacket i samband med en snabb mun-inandning (kolla klippet). Genom näsan bjuds inandningsluften ungefär 50% mer motstånd än genom munnen. Ännu en anledning till att näs-andas. Så om du inte redan är det, dagens tips, bli en tvättäkta nose breather.