Allt att vinna!

Jag lyssnade på en röst- och retorikpodd för några år sedan. I ett av avsnitten skulle fokus ligga på rösten. De båda programvärdarna, en sångpedagog och en retorikkonsult, skulle dela med sig av råd rörande rösthälsa. Retorikkonsulten inleder programmet med att fråga sångpedagogen om hon förberett några bra tips. “Må bra!” svarar sångpedagogen kort.

De skojade om att det var allt för idag och att poddavsnittet redan var slut. Senare, innan de gick in på röstteknik och vad som är bra att äta och dricka och inte, för att rösten ska må bra och lite annat, utvecklade sångpedagogen sitt lite rumphuggna och märkliga svar. “Mår du bara bra i kropp och själ, då mår rösten också bra, så se till att må bra…”, fortsatte hon. 

Som röstcoach har jag funderat på det där. Det är ju faktiskt sant. Känner du dig harmonisk och stabil så låter automatiskt din röst mycket bättre. Är du nervös och känner dig emotionellt instabil – så avslöjas detta när du börjar att prata. Inte minst när du talar inför flera lyssnare, då det är lätt hänt att känna sig obekväm.

En följdfråga blir då: Kan jag som röstcoach få med den här, inte så lilla biten, ”välmående” som en del i själva röst-metodiken.

Det går väl bara inte? Det är för stort och vitt och brett för att det överhuvudtaget ska få plats. Man bör förstås göra en avgränsning mellan det ena och det andra.

SÅ RESONERADE JAG TIDIGARE. MEN DET GÖR JAG INTE LÄNGRE.

Botade mig själv från svår astma

När jag var sju, blev jag diagnostiserad astmatiker. Pälsdjur, damm, ansträngning, nervositet och en hel del andra oförklarliga saker kunde få mina luftrör att dra ihop sig så att det började pipa och vissla och så att det kändes som att andas genom ett tunt sugrör. Sen dess har jag ALLTID, vart jag än tagit mig, haft med mig den blåvita decimeterlånga plast-inhalatorn; som sett precis likadan ut så länge jag kan minnas.

Tack för alla de här åren, men nu behöver jag dig inte mer!

Jag har försökt med det mesta, under åren, för att försöka göra mig kvitt astman. Akupunktur och homeopati. Jag har träffat astmaspecialister, provat bioresonansterapi och experimenterat med kost och olika typer av tillskott.

INGET HAR HJÄLPT mer än kortsiktigt. I början av trettioårsåldern accepterade jag att jag med största sannolikhet skulle få leva med min kroniska sjukdom resten av livet. En upptäckt, för att må så bra som möjligt, var att sjunga mycket – vilket jag också gjort. Senare skulle det visa sig att det finns komponenter i sången som är bra för välmåendet – och i sin tur även bra mot astman. Kanske var det därför drivkraften till att sjunga var så stark hos mig. Idag förstår jag bättre vad det hela handlade om.

Jag blev av med astman genom att förändra mitt sätt att andas

Ungefär tio år senare blev jag frisk från astman genom att förändra mitt sätt att andas genom Buteyko-metoden – som jag av en slump hittade på nätet. En andningsmetod som utformades speciellt för astmatiker; utvecklad av den ryske läkaren- och professorn Konstantin Buteyko på femtiotalet. VARFÖR HADE JAG INTE HÖRT TALAS OM DETTA TIDIGARE? Så många hade blivit hjälpta, utan att blanda in en massa mediciner, genom att bara förändra sättet att andas på! Nästan provocerande enkelt.

Diafragman – nyckeln till större välbefinnande och en stabil röst!

Kort sammanfattat handlar tillvägagångssättet om att i så stor utsträckning som möjligt andas genom näsan, aktivera diafragman och vara mer sparsam med luften. Och inte minst sakta ner farten på luften. Ganska många element gick hand i hand med teknik som man använder vid röst- och sångträning. Det var nog skälet till att jag kunde tillgodogöra mig det hela relativt fort.

På ungefär åtta veckor, efter att ha följt ett träningsprogram, blev jag så gott som helt kvitt min astma. Jämfört med att i snitt ta 2 doser Bricanyl-puffar per dygn tidigare, behövdes plötsligt ingen medicin överhuvudtaget. För första gången sedan jag var sju, då jag fick min första astma-attack, behövde jag inte längre ta med inhalatorn när jag gick hemifrån. Jag kunde till och med börja kela med hundar. Och passade också på att utmana mig rejält med att sova över i ett katt-hem när tillfälle gavs. Det var inga problem alls – helt utan luftrörsutvidgande medicin. Något som hade varit en omöjlighet för bara ett par månader sedan. Då hade bara tanken på att sova över hos pälsdjur fått mina luftrör att dra ihop sig och jag hade febrilt sträckt mig efter Bricanylen i fickan.

Detta var oerhört befriande. Förutom mitt nästan mirakulösa tillfrisknande från astman så märkte jag också av mängder av helt andra positiva effekter. Mitt urusla morgonhumör hade blivit mycket bättre. Även bättre energi, attityd, uthållighet, koncentration, emotionell stabilitet kom på köpet av att jag medvetet övade andning. Med facit i hand så ställer jag mig frågan: var astma-tillfrisknandet ens den förbättringen som var mäktigast?

Röst, kommunikation och välmående i en helhet

Faktum är att för någon som, vid kommunikation, är stressad, nervös och orolig blir det problematiskt att bara ”lägga sig till med rösttekniken personen i fråga lärt sig” och så är problemet löst.

När jag själv känt mig känslomässigt instabil har min röst fladdrat hit och dit och trots alla mina tusen övade timmar, beträffande magstöd och glissandon så blir jag ”avslöjad” på rösten blir jag avslöjad när jag inte mår bra.

Rösten är själens spegel och berättar för vår omgivning hur läget är vare sig vi vill eller inte. Så gör vad du kan för att må bra!

Det dröjde inte länge innan jag insåg att det jag avfärdat som orimligt visade dig sig vara både möjligt och naturligt. Att jobba med andning, röst och välmående som en helhet. Som pusselbitar som kompletterar varandra. Det är numer ett självklart fundament i Snacka Sunt-konceptet.