Att genom röstcoachning göra sig kvitt sin rampfeber

Om man känner sig obekväm med att tala inför publik så behöver man inte direkt känna sig ensam. Ungefär två och en halv miljon svenskar uppskattas lida av rampfeber vilket placerar dilemmat i toppen på fobi-listan.

Det finns olika sätt att handskas med scenskräck. Allt från Kognitiv beteende-terapi till att göra avspänningsövningar, och mycket däremellan, används för att komma till bukt med problemet.

Utifrån mitt egna perspektiv, som röstcoach och med min artistiska bakgrund, kan jag göra en del reflektioner.

Under min tonårstid så var blotta tanken på att framföra något på en scen helt otänkbart. Jag hade komplex för min svaga och svajiga röst och saknade helt självförtroende för att våga utsätta mig för en granskande och bedömande publik.

I dag utgör just det sistnämnda en stor del av mitt yrkesliv. Att i det ena eller andra sammanhanget framträda inför lyssnande och betraktande människor. Jag kan fortfarande bli nervös inför en föreställning, workshop eller ett sånguppdrag. Men jag har lärt mig att hantera det.

Hur kom jag själv över mina egna svårigheter?

Genom teaterutbildningar fick jag undersöka och hitta olika sidor av mig själv genom att gestalta någon annan, vilket skulle visa sig bli väldigt användbart i alla möjliga olika sammanhang. Sång och röstlektioner bidrog till att jag hittade fundamenten för att nå ut till mina åhörare. Min kraftlösa och ostadiga röst blev starkare och mer klangfylld och min största nackdel hade plötsligt blivit min styrka. Röstträningen bidrog till ett mer dynamiskt uttryck och gav möjligheten att röra sig mellan fler nyanser i alla möjliga slag av sceniska situationer. På ett mer effektivt och övertygande sätt kunde jag nå ut till mina åhörare.

Jag är övertygad om att många yrkesgrupper skulle ha stor nytta av de här kunskaperna i många olika områden. Om man lider av rampfeber så kan man fråga sig själv om man till exempel tror att en stabilare och tryggare röst och en mer effektiv andning skulle vara till hjälp. Är det där problemet sitter kan det ha en avgörande betydelse om man väljer att utveckla sig inom ovannämnda områden. Resultat brukar märkas ganska snabbt.

Röstcoachning passar utmärkt att göra i grupp. Snacka Sunt erbjuder roliga och givande workshops anpassade efter era behov. Förslagsvis vid konferenser eller fortbildingsdagar för ditt företag eller organisation.

David Sennerstrand – röstcoach