Många andas dåligt i framträdanden – då blir det svårt att hantera stress

Många andas sämre i prat än under tystnad. Och allra sämst andas folk när dom talar i ett större (eller mindre) sammanhang inför ett gäng åhörare.

Lär dig hantera stress

Det är såna situationer som många upplever som så stressande att det anses vara en av våra största fobier – scenskräck

Sätter igång kroppens kamp och flykt-system

Andetagen blir snabba, orytmiska, korta, ytliga och forcerade – ofta genom munnen. Att andas på det sättet sätter igång kroppens kamp och flykt-system (sympatikus), stressnivåer skjuter i höjden och rösten bär inte. Bitvis kanske du till och med glömmer att andas för att du är så spänd.

Hur det låter när du pratar avslöjar nästan generande effektivt sättet du andas på. Röstkvalitén blir sämre och du får svårt att nå ut till dom som lyssnar.

I värsta fall kan en stressad och oregelbunden andning, till exempel på scen framför en publik, sluta med ett så högt stresspåslag att man får problem att få ur sig något överhuvudtaget.

Sådana situationer har du alla chanser att förebygga genom att: 

1. Medvetandegöra hur du andas i olika situationer

2. Skapa dig nya goda vanor och jobba för en bättre vardagsandning.

När man blir nervös ”åker andningen upp”, man andas alltså högt upp i bröstkorgen, snabba ytliga andetag som gör att kroppen inte syresätts som den ska. Att vissa känner av yrsel när de ska upp på scenen beror helt enkelt på syrebrist.

Marika Carlsson – Komiker

För att bli medveten om hur kroppen funkar när den inte syresätts tillräckligt kan du göra det här experimentet:

Övning – Spänn handen och prova själv

  1. Sträck ut din högra arm, rakt ut, och spänn din högra hand 
  2. Spänn så mycket och så länge du kan. Utmana din gräns! 
  3. Lägg märke till hur du andas medan du spänner. 
  4. Slappna av i hand och arm. 
  5. Hur var din andning? Höll du kanske andan till och med? Många gör så. 
  6. Ta nu och gör motsvarande (steg 1-4) med din vänstra arm och hand. Se till att andas långsamt med magen den här gången när du spänner.

Känns det bättre när du andades medvetet samtidigt som du spände handen? Kunde du hålla på längre utan att få ont eller bli trött?

Då skickar du signaler till kroppen att allt är okej

När du är spänd påverkar det andningen negativt och ger syrebrist. Det blir lättare att genomföra den utmanande situationen på ett bra sätt om du följer principerna för en bra andning: rytmiskt, djupt, ljudlöst och långsamt – genom näsan. Då skickar du signaler till kroppen att allt är okej samtidigt som du kan känna dig lugn med att kroppen får tillräckligt med syre.

Ambitionen är att du ska andas bättre, inte bara under en viktig uppgift som ett framträdande, utan hela tiden. Du tar ca 25 000 andetag varje dygn. Det är sunt att sikta på att så många som möjligt ska följa ovannämnda principer för en bra andning.

Hantera stress bättre

En bra vardagsandning, som är med dig hela tiden, kommer att göra mycket mer för din röst och dina kommunikationsfärdigheter än att lära dig en röst och andningsteknik som du tillfälligt kopplar på och av vid behov.

Med en bättre vardagsandning kommer du också känna dig mer harmonisk och hantera stress bättre.

För att på ett enkelt och effektivt sätt öva andning kan du börja med att använda dig av en Relaxator. Det är enkelt, tar knappt nån tid i anspråk (öva när du kollar på tv, diskar eller promenerar) och är ett bra första steg.

Finns att köpa HÄR!