Nöj dig inte med att mejla – det muntliga samtalet är överlägset

Sms och mail håller på att konkurrera ut telefonsamtalen. Det är ju så smidigt för då kan ju mottagaren svara när hen har tid, kanske man resonerar. Många svarar inte i telefon överhuvudtaget om man inte känner igen numret. Det kan ju vara någon bedragare eller påstridig telefonförsäljare, ännu ett skäl att sms:a istället.

Men vill du bonda med någon som är viktig för dig så fort det bara går, och du inte har möjlighet till ett IRL eller online-möte, så ska du inte bara skriva till den personen. Du ska till varje pris se till att den personen får höra din röst. Instrumentet som alla spelar är det mest uttrycksfulla, unika och kraftfulla som finns. Varje människa har sin helt unika och personliga röst, i likhet med ett fingeravtryck. Ta vara på det.

Du riskerar bli bortvald utan att de ens hört din röst

Ett exempel. Du ska söka ett jobb. Vi säger att du söker som lärare på en skola. Rektorn kommer ansvara för intervjuerna och ber dig skicka CV tillsammans med ett personligt brev. I nästa steg bestäms vilka som får komma på intervju. Det betyder att du kan bli bortvald innan de ens har hört din röst. Det är ju rätt deppigt, och onödigt.

Nöj dig inte med att skriva – använd din röst, den är fantastisk och otroligt personlig

Rätt hårt när man tänker efter, de har ingen aning om vad de missar. Och det kan du ju bara inte acceptera. Men var lite smart nu. Du har säkert någon fråga till rektorn som motiverar ett telefonsamtal. Inte? Kom igen nu, det finns alltid något att fråga, använd din kreativitet. 

Ett försprång mot alla som inte gjort som du

När väl den här viktiga personen är på tråden har du plötsligt värsta chansen att göra intryck med ditt allra viktigaste kommunikationsverktyg, din röst. Undersökningar visar att din röst är överlägsen till att skapa ett intryck hos den du talar med. Och inte bara det, folk bestämmer sig extremt snabbt om du är att lita på eller inte. I och med denna strategi har du redan ett försprång mot alla som inte gjort likadant och nöjt sig med att mejla in sina ansökningar.

Bra va? Förutsatt att du är nöjd med hur din röst låter och hur du uttrycker dig. Men det är ju i annat fall den biten du kan förbättra, det har du enorm nytta av i massor av sammanhang.

Och du kan alltid kontakta mig så kan jag hjälpa dig. 

David Sennerstrand