5 tips för att inte bli hes och sliten i rösten under online-möten

Tillhör du dem som spenderar en stor del av arbetsdagen framför datorn i nån typ av digital kommunikation via Zoom, Teams, Google meets eller liknande?

Du är i gott sällskap. Och vi lär kommunicera en hel del på det här sättet även när pandemin ebbat ut. Inte minst av miljöskäl (uteblivna resor) och för att det kanske till och med ganska ofta är mer tidseffektivt att bränna av mötet online än IRL.

Jag har märkt av en större efterfrågan av röst- och kommunikationsträning specifikt inriktad på digitala möten. Många blir röst-slitna fortare framför skärmen än inför en riktig publik. Och upplever att ett två timmar långt möte framför datorn är mer energidränerande än motsvarande möte på plats i konferenslokalen.

Det kan bero på en eller flera av följande utmaningar som du ställs inför när du pratar via skärm:

  • Enligt professor Albert Mehrabian‘s kommunikationsmodell tolkar vi till stor del in det som sägs genom talarens kroppsspråk (hela 55%). Eftersom en stor del av kroppen inte syns genom skärmen går mycket av kroppsspråket förlorat i digitala sammanhang. Vi försöker kompensera detta genom att skruva upp intensiteten (röst, blick etc) för att nå fram med det vi vill ha sagt. En del-förklaring till att ett digitalt möte kan vara mer energi-uttömmande än ett IRL-möte.
  • I verkliga möten får du direktrespons på det du säger genom att känna av stämningen i rummet, scanna av kroppsspråket på de som lyssnar och till exempel genom subtila kommentarer, applåder, instämmanden eller skratt som ofta uteblir digitalt.
  • Du höjer kanske rösten mer än du behöver för att du kanske inte riktigt litar på att tekniken bär. Det kan göra dig hes och röst-sliten fortare.
  • Kanske blir du mer stressad av att kommunicera online. Stress leder till en sämre och mer ytlig andning – vilket ingen mår bra av i längden. Med en ytlig andning får du en mindre slitstark röst som låter sämre (spänd, ansträngd, svag, klanglös, knarrig, skarp etc.)

Vad kan man då göra åt trötthet i kropp, knopp och röst? En hel del. Här får du fem tips som inte är speciellt svåra att ta till sig.

  1. Drick mycket vatten innan mötet. Stämbanden jobbar bäst fuktiga.
  2. Lita på att tekniken och mikrofonen bär din röst och undvik att gå upp i ett skarpt och högt röstläge. Prata mjukt och lugnt i ett avspänt röstläge.
  3. Sänk tempot när du talar så att du hinner andas djupt mellan fraserna – helst genom näsan. Högt tal-tempo leder ofta till ytlig stressandning.
  4. Stäng munnen och andas genom näsan så ofta du kan. När du andas genom näsan värms och fuktas luften innan den når stämbanden vilket är superbra för rösthälsan och för röstkvaliteten. Luften går också ner djupare i lungorna genom näsan än genom munnen vilket motverkar stress.
  5. Säcka inte ihop. En bra hållning gör att röst och andning funkar bättre. Se till att du har en stol som hjälper dig att sitta rakt eller skaffa dig förutsättningar att stå upp under möten.

Det var några ganska enkla tips för att utvecklas i digital kommunikation som de flesta kan ta till sig. Kolla gärna in min workshop i temat HÄR! Utformas efter behov och önskemål för din organisation.

/D.S