Blockbuster vs ljudbok

Det finns svulstiga stor-filmer med påkostade effekter för miljontals dollar som ska ge oss en ännu häftigare upplevelse än den förra i stadens flådiga IMAX biograf. 12.1 Immersive soundsystem, som täcker upp ett område lika stort som bio-duken självt, får det att riktigt vibrera mellan stolsraderna när antagonisten avfyrar sina vapen.

Och så finns det ljudböcker.

Inga ljudeffekter, inga visuella fyrverkerier och explosioner, ingen symfoniorkester som eldar på spänningen med frenetiskt spelande stråkmusiker i förgrunden ackompanjerade av hög-dramatiska baskaggar.

Bara en röst och en berättelse.

Hur kan en person, en röst och en inspelad berättelse överhuvudtaget ha en chans mot vräkiga Hollywod-produktioner med no-limit-budget?

Det borde ju vara helt kört för det förstnämnda, det fattar man väl?

Men när jag kollar den senaste månadens streamingtid i mitt eget Netflix-abbonemang så märker jag faktiskt att David spöar Goliat i det här fallet. Eller inte bara spöar, utan fullständigt demolerar honom.

Senaste månadens användning: Netflix 20 h Storytel 112 h.

Storytel-Netflix 1-0

För att våga mig på nån slags förklaring till det förkrossande resultatet till Storytels fördel har jag svårt att tänka mig en bättre jämförelse än den gamla, men ofta helt sanningsenliga, principen less is more.

När jag väl är fångad i en ljudbok kan jag inte sluta lyssna 🦻.

Något som nästan är lika viktigt som berättelsen är uppläsarens röst. Jag faller ofta för en lugn, djup och trygg röst som inte övergestaltar texten, men ändå läser med stor närvaro. Det ska finnas ett tomrum för mig, lyssnaren, att fylla i för att det ska bli riktig magi.

Och sen är det det här med andetagen. Det ska inte låta som att uppläsaren får syn på en kobra efter var och varannan mening (luft som ljudligt kippas in). Andningen ska vara så tyst som möjligt – minsta möjliga ansträngning till största möjliga effekt. Förstår så klart att mitt yrkesval kan ha med min känslighet att göra, men det går att leva med.

Har du inte upptäckt det vackra i det lilla, en röst och berättelse, så prova och se om det är din grej. Och inte bara som insomningsfunktion utan när du är alert och verkligen lyssnar. Promenader, trådlösa hörlurar med brusreducering och ljudbok är mitt bästa recept.

Och till sist ett ljudbokstips. Niklas Falks uppläsning av Hermann Hesses Siddharta, det är nog banne mig det bästa i ljudboksupplevelse jag hört 👏.

David Sennerstrand