röster och manér

Hur den vi lyssnar på låter på rösten påverkar en hel del. Kanske är rösten det personlighetsdrag som hos de flesta är det mest utmärkande. Här följer några exempel på vad jag menar.

Marge Simpson skulle behöva röstcoachning – rätt mycket.

Just knarrande röster är en av de ofördelaktiga rösttyper folk tenderar störa sig på mest. 

På den internationella Knarrtoppen ligger Marge Simpson rätt bra (eller pyrt) till.

Knarr på rösten – Henrik Larsson

Men det är inte bara i USA det knarras. Bland svenska celebriteter har jag svårt att tänka mig att det finns nån som knarrar mer än den (f.d) fantastiske fotbollsspelaren Henrik Larsson.

Översittarknarr – tycker ordet är träffande.

Göran Persson använder sig, medvetet eller omedvetet, av något som liknar kultur-journalist-knarr, genom vilket han vill förmedla: “Jag har stenkoll och är typ ALLSMÄKTIG”. Översittarknarr är en (trots negativ laddning) ganska träffande beskrivning (i följande exempel utdrag ur en underhållande konflikt, rörande vikt, med Maud Olofsson).

MER OM RÖST-KNARR HÄR.

Det smackas en del i TV

Vad kommer smask-ljudet ifrån?

När du är tyst är tungan parkerad mot tungans tak (gommen). Så långt allt väl ,det är där den ska vara. Men om den är kvar där uppe när du ska till att börja snacka så kan du lita på att smacket kommer som ett brev på posten. 

Hur undviker du det? 

Öva på att flytta ner tungan från sin parkeringsplats uppe i gommen (taket i munnen) innan du öppnar munnen för att börja prata. Efter att ha övat medvetet ett tag sätter det sig i ryggmärgen så att du slipper tänka på det. MER OM SMACK I PRAT HÄR.